language arrow_drop_down
DK NO EN

Kund:

Ambu

När teknik räddar liv

När Ambu bestämde sig för att uppgradera Ambu®Man – en docka för att öva hjärt-lungräddning – kontaktade de Prevas för att få hjälp.

Plötsligt hjärtstillestånd står för omkring 15 % av alla dödsfall i västvärlden, en siffra som sannolikt kommer att stiga på grund av ökad fetma och stillasittande livsstil. Ett betydande antal liv kan räddas om fler människor har kunskaper om hjärt-lungräddning (HLR). För att uppnå det målet är verklighetstrogna övningsdockor centrala.

I snart 80 år har Ambu, med över 2 300 anställda runtom i världen, haft som mål att förbättra patientsäkerheten och rädda liv med hjälp av innovativ teknik inom områdena anestesi, patientövervakning, diagnostik och akutsjukvård.

Övningsdockan Ambu®Man har under åren spelat en avgörande roll för att utbilda sjukvårds-, nödtjänstpersonal och allmänheten i hjärt-lungräddning. Till slut blev det dock dags för en fullständig uppdatering av dockan, förklarar Fabian Sachs, Senior Corporate Product Manager hos Ambu.

- Med tanke på utvecklingen inom mobil- och sensorteknik, och även på grund av ändrade medicinska riktlinjer, ansåg vi att det var dags för en ny generation av Ambu®Man-dockorna”.

Med en bakgrund som sjukvårdare och sjuksköterska och med en examen i medicinteknik, har Fabian förstahandserfarenhet av att teknik kan göra en produkt mer användarvänlig och rädda liv.

- Jag vet av egen erfarenhet hur viktigt hjärt-lungräddning är för chansen att rädda liv i olika miljöer. Inför utvecklingen av nya Ambu®Man visste vi att vi ville ha en komplett produkt som kunde styras från valfria surfplattor, smarttelefoner eller datorer, utan att användaren behövde installera en särskild app. Vi ville även att dockan skulle vara robust och expanderbar och ha exceptionellt bra batteritid, för långa utbildningssessioner, berättar Fabian.

För att få hjälp kontaktade man Prevas, som är specialister på inbyggda system. Ambus och Prevas teknikspecialister kunde snabbt tillsammans sammanställa kraven och börja utveckla prototyper.

AVANCERAD TEKNIK FÖR ATT RÄDDA LIV

- Fabians krav var i nivå med det allra senaste inom Single Page-webbappar för inbyggda system”, säger Christian Ward, Senior Product Manager hos Prevas,
och fortsätter.

- Vad vi vet är att detta är första gången som en avancerad, snabbreagerande och extremt dynamisk webbapp används för att styra ett inbyggt system. Eftersom moderna webbläsare är så kraftfulla kan vi erbjuda en appliknande upplevelse utan att användaren behöver ladda ner dedikerad programvara, och en del av den databearbetning som normalt sköts av det inbyggda systemet kan utföras i användarens webbläsare.

Utöver det banbrytande användargränssnittet innehåller dockan också ett antal sensorer och ställdon för noggrann utvärdering av användarnas återupplivningstekniker. Sensorerna mäter bröstkorgens kompressionsdjup och ”andningsluftens” volym, men kan även kontrollera till exempel att eleven har utfört kompressionerna med händerna placerade på exakt rätt position. Dockans kapacitet för att simulera halspuls och andningsljud, och samtidigt generera EKG-vågformer som påverkas av högspänningsdefibrillering gör det möjligt att skapa mycket realistiska träningsscenarier.

- Sjukvårdsproffs, brandmän och förstahjälpenutbildare kan skapa realistiska scenarier med upp till 6 dockor, för att öva livräddningsteknik i en simulerad men verklighetstrogen situation med flera drabbade. Varje elevs resultat visas i ett webbläsarfönster, så att instruktören snabbt kan utvärdera tekniken och modifiera utbildningssessionen i realtid. Utan de uppgraderade dockorna är det omöjligt för instruktören att ge den här typen av direkt återkoppling. De första försöksversionerna av dockan har visat att användarna verkligen uppskattar vårt sätt att dra fördel av den digitala tekniken, säger Fabian Sachs.

SAMARBETET MED PREVAS

- Ett nära samarbete med Prevas var förutsättningen för att vi skulle kunna utveckla en produkt av hög kvalitet och leverera den i tid. Tillsammans fastställde vi realistiska deadlines, och tack vare korta kommunikationsvägar kunde vi lösa problem snabbt – utvecklingstiden blev totalt ca 12 månader, från de inledande diskussionerna till lanseringen av den färdiga produkten, säger Fabian Sachs.

- Att utveckla en produkt som innehåller precisionssensorer och ett inbyggt kontrollsystem som absorberar kraftiga defibrilleringspulser och samtidigt är tillräckligt robust för att tåla utbildningsscenarier i extrema miljöer är ingen lätt uppgift. Eftersom våra utvecklingsteam hade möjlighet att sitta ner tillsammans och kombinera sina kunskaper, kunde vi tackla problemen tillsammans och hålla tidsplanen, säger Christian Ward.

- Tillsammans har vi skapat en modulär plattform som ger modern hjärt-lungräddningsutbildning men även kan användas för kommande förbättringar via programvaruuppdatering – vi skrapar bara på ytan till vad som kan bli möjligt i framtiden, säger Fabian Sachs.

Ambu®Man vann Swedish Embedded Award-priset i kategorin ”Enterprise”.

Så fungerar dockan

Produkten innehåller den senaste mobiltekniken och körs via Prevas Industrial Linux (PIL), vilket skapar en kraftfull plattform för styrning av webbapp och användargränssnitt. Webbapp-gränssnittet gör att utbildningskurserna kan ledas från vilken modern webbläsare som helst, utan att man behöver ladda ner och installera en särskild app. Användaren ansluter till övningsdockan, exempelvis via dockans WiFi-åtkomstpunkt, och kopplar webbläsaren till dockans webbsida. Single Page-webbappen, som baseras på ramverket Angular, läses in och optimeras automatiskt för den aktuella enhetens skärmstorlek och rotation. Avancerade realtidsdiagram och grafik genereras dynamiskt och visas i webbläsaren, som därmed ger en appliknande upplevelse. Övningsdockor i närheten upptäcks automatiskt, så att instruktören kan starta och övervaka flera utbildningssessioner i ett och samma användargränssnitt. Ett specialbyggt batteri med inbyggd laddning och laddningsövervakning ger över 15 timmars drifttid, vilket gör det möjligt att simulera och träna kompletta situationer, exempelvis olycksscenarier som börjar på en bergstopp och slutar i operationssalen.

Vill du veta mer om det här projektet eller få reda på vad Prevas kan göra för dig, kontakta oss.

KONTAKTA OSS
Henrik Møller, President Prevas Danmark, e-mail

Teknik som räddar liv, med senaste mobiltekniken
Teknik som räddar liv, med senaste mobiltekniken
Teknik som räddar liv, med senaste mobiltekniken

Relaterade case