language arrow_drop_down
DK NO EN

Prevasbloggen

Vi älskar teknik. Fast ännu viktigare är kanske påhittigheten och att se nya möjligheter. Det som Prevas egentligen handlar om.
Här i Prevasbloggen delar våra experter med sig av sina erfarenheter och tankar. Innehållet är ibland mer tekniskt och ibland mer lekfullt!

  1. Hur kan vi förbättra användarupplevelsen i gamla system

    2024-03-12

    Systemen krånglar, deadlines närmar sig och stressen stiger! Känner du igen dig? Legacy, Monolith eller Data Silos…? Gamla systemmiljöer som lätt blir en mardröm. Det behöver inte vara så.

  2. Anna-Karin Alm: Är det bättre att satsa amerikanskt?

    2023-06-26

    Riskerar EU:s rigorösa regelverk att få medtech-bolag att avstå från den europeiska marknaden, och vad skulle det betyda för patienterna här? Anna-Karin Alm ser en oroväckande trend – men anar också en lösning.

  3. 4 snabba tips när olyckan inträffar på din arbetsplats

    2022-02-22

    Du står utanför stationen och skall precis köpa morgontidningen när du hör ett öronbedövande mullrande, gnisslande och skrapande ljud som kommer närmare och närmare.

  4. Vårda och skapa starka lösenord

    2022-02-17

    8 praktiska tips på vad du behöver tänka på för att skapa starka lösenord.

  5. Är det dåligt att återanvända lösenord?

    2022-02-08

    Varför kan jag inte ha samma lösenord som jag haft sen jag var 11?

  6. Harmonisering av sensordata gör Internet of Things (IoT) enkelt

    2022-02-01

    Under en väldigt lång tid har privat och offentlig sektor diskuterat hur olika system ska kunna på ett effektivt sätt integreras med avseende på sensordata. En ny internationell standard är på väg att tas fram.

  7. Vad är bra kod?

    2021-10-27

    Frågeställningen om vad som anses vara bra kod har gäckat programmerare i decennier och kommer säkerligen vara ett ämne för dissektion långt in i framtiden. Då jag själv har programmerat professionellt i några år nu så tänkte jag skriva lite om de insikter och åsikter jag fått om ämnet.

  8. Därför repade sig Chile snabbare än Haiti från jordbävningen 2010

    2021-05-27

    Den 12 februari 2010 kl 16:53 drabbas Haiti av en av de värsta naturkatastroferna i modern tid. 212 000 döda, över 300 000 skadade och en miljon människor hemlösa. Två veckor senare, den 27:e februari, drabbades Chile av en jordbävning. Den var 501 gånger starkare än jordbävningen på Haiti och uppmätte en magnitud på 8,8 på momentmagnitudskalan. Men bara 525 människor miste livet och 25 saknades. 

  9. Internet of Moving Things – Kristoffer om samarbetet med Wittra

    2021-04-26

    Har du någonsin undrat vart du la den där prylen? Eller misstänkt att någon annan använder dina saker i smyg? Wittra är företaget som genom år av forskning och utveckling ställt dessa frågor till sin spets.

  10. Mer om DFX, med fokus på Design for Serviceability

    2021-04-20

    När man konstruerade en bil på 70-talet började man med kupéfläkten och byggde resten runt den. Det är ett ovedersägligt faktum för den som någon gång försökt byta den. Antalet delar man behöver demontera för att komma åt fläkten upptar mera plats än bilen i sig. Servicevänlighet är ett bra sätt att ge sin produkt ett gott rykte. Och det finns förstås flera skäl att göra sin produkt enkel att serva. Här kommer bland annat fyra bra exempel på hur du ska lyckas med en servicevänlig konstruktion.

  11. Mer om DFX, med fokus på Design for Assembly

    2021-03-25

    Alla svenskar har väl någon gång monterat en IKEA-möbel och antingen hyllat konstruktörens briljans eller förbannat vederbörandes inkompetens? Kanske någon med erfarenhet av billiga internetfynd ryser vid tanken på ”Some assembly required” tryckt på förpackningen, påmind om ett oöverskådligt plockepinn som ramlar ut när man öppnar? Hur svårt kan det vara egentligen?

  12. DFX – vad är det

    2021-03-09

    Ett inte helt ovanligt scenario när det gäller nya produkter är att någon har hittat en nisch som inte är fylld, eller en ny tillämpning av en gammal princip, och experimenterat fram en funktionsmodell hemma på kammaren eller i labbet. Denna modell må vara hur genialisk som helst, men det är därmed inte säkert att den går att sälja som en produkt. Det beror på prototypers naturliga utgångspunkt att man gör vad som helst för att få dem att fungera, ibland till vilket pris som helst.

  13. The devil is in the details

    2021-02-08

    I alla fall när det kommer till planering av utveckling av mekaniska produkter! Många mekaniska produkter kan verka enkla och simpla vid en första anblick. Men faktum är att det oftast ligger mycket arbete bakom de enklaste lösningarna. För att få bästa resultat gäller det att fundera ut tillverkningsmetod, materialval, design mm och gärna så tidigt som möjligt i projektet.

  14. Tre steg till testautomatiserad miljö

    2020-12-04

    Att testning av mjukvara har blivit allt mer automatiserad är numera för de flesta en självklarhet. Men hur ska man hitta rätt i djungeln bland verktyg och program? Och finns det tillfällen när automatiserade tester lämpar sig bättre eller sämre?  

  15. IoT del 4 - vår nya affärsmodell

    2020-11-17

    Affärsutveckling inom området Internet of Things är superspännande. Här finns ofta utmaningar som att hitta helt okända eller mindre kända kopplingar mellan marknad och produkt.

  16. Kemikalielagstiftningar, mycket att tänka på

    2020-11-05

    Många av er har sannolikt hört talas om REACH, RoHS, PROP 65 och liknande. Eller kanske rent av arbetat aktivt med att säkerställa att en produkt uppfyller erforderliga lagkrav gällande kemikalier. Detta blogginlägg är tänkt att lyfta fram några aspekter av detta arbete och väcka lite tankegångar.    

  17. Hur kan industrin utnyttja gamification

    2020-09-30

    När du är bekant med begreppet gamification så har du säkert räknat ut att detta påverkar din vardag i ganska eller mycket stor utsträckning. Men, vad är egentligen gamification? Och hur är det egentligen designat? Varför är det så fängslande? Vad innebär begreppet human design?   

  18. Vad krävs för att medicintekniska produkter, certifierade under MDD eller AIMDD, ska få fortsätta att säljas i EU

    2020-08-24

    Även om certifikat mot MDD och AIMDD kan fortsätta att gälla för medicintekniska produkter fram till i maj 2024, så är det flera krav i MDR som ska tillämpas redan från den 26 maj 2021. I det här blogginlägget förklara vi mer vad detta innebär.

  19. Gamification, i din vardag

    2020-07-01

    Hur det funkar och hur det kan påverka industrin positivt! Efter en lång och mödosam arbetsdag har du äntligen kommit hem. Maten är inköpt och det enda du ser framför dig är att kunna släppa dagens bekymmer och få den välförtjänta återhämtningen som du behöver.

  20. Smartare Elektronikhandboken

    2020-06-24

    Koncentrerad och lättsmält kunskap för alla elektronikintresserade.

  21. Klinisk utvärdering av medicintekniska produkter

    2020-06-16

    Att som medicintekniskt företag göra klinisk utvärdering och klinisk uppföljning är något som blivit allt viktigare. Den kliniska utvärderingen är en process. Ett sätt att arbeta under hela produktens livslängd; från produktidé och lansering tills dess produkten inte längre säljs.

  22. Bildbehandling, inte så komplicerat som det låter

    2020-05-28

    Om man googlar på begreppet bildbehandling får man förklaringen att det är en metod för att förändra bilder med olika metoder och algoritmer. Lägg sen till att bildbehandling har stor inverkan i ditt vardagliga liv och påverkar allt från sjukvården till industri. Visst kan det då vara svårt att förstå hur allt egentligen hänger ihop?

  23. IoT del 3 - vår nya affärsmodell

    2020-05-14

    Ta hjälp av User Stories i din IoT-satsning. Det gör det enklare för dig att avgöra vad som är viktigast och bör prioriteras i den lösningen ni vill ta fram.

  24. Att gå med i ett partnernätverk – vad innebär det för mig

    2020-05-05

    Det finns för- och nackdelar med att vara egenföretagare. Ett sätt att bredda sin kontaktyta, och möjlighet till att hitta intressanta uppdrag, är att gå med i olika partnernätverk. Här kommer fem motiveringar till varför!

  25. Shh - don't say it Innovation too aloud   

    2020-04-22

    For many organizations, it gets difficult to talk about Innovation even when everybody is talking about it. That scary word that requires so much thinking and resourcing, and that brings so much uncertainty!

  26. Vad är UX och varför är det så viktigt för mitt företag    

    2020-03-25

    UX och Design, brukar jag svara när någon frågar mig vad jag jobbar med. Responsen är ofta en ny fråga. UX, vad är det för något?

  27. IoT del 2 - vår nya affärsmodell

    2020-03-19

    Samarbeten mellan olika intressenter är en viktig nyckel till att kunna fatta framgångsrika affärsbeslut. Och det är inget undantag när det gäller att lyckas med en IoT-satsning.

  28. Är min app en medicinteknisk produkt

    2020-03-05

    Appar tycks ha en exponentiell utveckling och användningsområdena har egentligen inga gränser . Med ett enkelt knapptryck kan du exempelvis mäta hjärtslag eller få fertilitetsstöd. Att besöka läkare, få en diagnos och få medicin utskriven, kan nu ske genom en app.

  29. IoT del 1 - vår nya affärsmodell

    2020-02-20

    Ingen har väl kunnat undgå att IoT kommit att dominera vår samtid. Men, hur kan IoT fungera som en affärsidé och bidra till att förvalta och förädla bolagets investeringar?

  30. Taking advantage of electronics in modern healthcare

    2020-01-14

    Interest is increasing in electronic and communicative healthcare solutions, both among professional healthcare providers and consumers who wish to live a long and healthy life.

  31. En resa in i framtiden

    2019-12-17

    Klockan 06.29 klev jag av nattåget på Lunds Centralstation och mina tankar fastnade på det här med att resa. Vissa resor vill man bara sova sig igenom, eller att man ska komma fram till målet så fort som möjligt. Andra resor vill man uppleva, njuta och engagera sig i, och kanske till och med kämpa med.

  32. Mobil teknologi växer inom hälso och sjukvården

    2019-12-03

    Alla progonoser pekar på att vi i framtiden inte kan vårda alla patienter på sjukhus, utan vård och undersökningar måste kunna ske på distans. Samtidigt ökar intresset för mobila hälsolösningar, mHealth, både från de som vill behålla hälsan och de som vill återvinna den och till och med rädda liv.